Ако  Финландия подаде молба за членство в НАТО, ще предложа

...
Ако  Финландия подаде молба за членство в НАТО, ще предложа
Коментари Харесай

Финландия и Швеция може скоро да се присъединят към НАТО

Ако  Финландия подаде молба за участие в НАТО, ще предложа на нашата партия да промени позицията си в интерес на присъединение към алианса. Това съобщи водачът на втората по мощ опозиционна групировка в Швеция „ Шведски демократи “ Пер Ими Окешон, представен от Ройтерс.

Промяната на позицията на „ Шведските демократи “ ще бъде задоволителна за реализиране на парламентарно болшинство в поддръжка на участието на обичайно неутралната страна в НАТО.

Нахлуването на Русия в Украйна накара двете страни да обмислят присъединение, макар че Швеция е по-колеблива от Финландия, която има 1300-километрова граница с Русия.

Финландското държавно управление съобщи по-рано, че ще през идващите седмици ще разгласи идващите си стъпки във връзка с вероятно решение за участие в НАТО.

„ Ако Финландия подаде молба за участие, аз ще отида на партийния съвет с искане за смяна в нашата позиция “, сподели Окешон в изявление за шведския ежедневник „ Свенска дагбладет “.

„ Това, което се промени в този момент е, че Финландия доста ясно върви към участие в НАТО и има доста индикации, че това може да се случи в близко бъдеще. Това, в композиция с обстоятелството, че Украйна, която не е член на НАТО, е изцяло сама, ме накара да трансформира позицията си “, добави той.

Националистическата партия съобщи предишния месец, че преразглежда позицията си за НАТО, откакто социологическо изследване сподели, че за първи път болшинството от шведите поддържат участието в алианса.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР